Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2OE5
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12SP5

Забележителности

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 18.04.2022

Архитектурни и археологически паметници на територията на Столична община

Регистър на паметниците в София

Църква "Света София"

Емблематичната тухлена сграда е всъщност причина за името на града и е посветена на Света София. Изградена е върху стари църкви от IV век. През Средновековието забележителната сграда е бил използвана като градска съборна църква, а по време на османската власт вече е превръната в джамия. Куполът й е висок 19 метра. Любопитен факт е, че църквата няма камбанария, а камбаната й е закачена в клоните на дърво малко встрани от главния вход. Под съвременната църква се намират Катакомбите на Света София, където можете да се разходите сред лабиринта от саркофази и гробни съоръжения от източния некропол на античния град Сердика. 

Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Построен е в периода 1904-1912 г. в знак на признателност на българския народ към делото на руските войски през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Посветен е на свети Александър Невски, патрона на руския император Александър II (Цар Освободител). Над входа на храма има мозаичен портрет на свети Александър Невски, дело на художника Антон Митов. Камбанарията има 12 камбани с изображения, които са излети в Москва. Най-голямата камбана тежи приблизително 12 тона, а най-малката 10 килограма. В криптата на храм-паметника има музей, филиал на Националната художествена галерия, който проследява историята на християнското изкуство. 

Църква "Св. Петка Самарджийска"

Намира се в центъра на София. Тя е от XV век и контрастира на съвременния облик на столицата. Полувкопана е в земята, тъй като по време на турското робство нее било позволено християнска жърква да бъде по-висока от "мюсюлманин на кон". Адрес: до ЦУМ, на нивото на метростанция Сердика

Други посещавани църкви в София

"Св. Неделя" - катедрала на  Софийската митрополия. Построена е в периода 1856-1863 г. Намира се на едноименния площад Света Неделя.

"Св. Седмочисленици". Построена е през 1903 г. и се намира до ул. "Граф Игнатиев" (близо до площад Славейков).

"Св. Николай Софийски". Построена е през 1900 г. Намира се на ъгъла на ул. Опълченска и ул.Пиротска.

"Св. Параскева" (1928 г.) Намира се до бул. Георги С. Раковски.

"Св. Петка Стара" (1241 г.) - до църквата "Св. Неделя".

Руска църква (1912-1914 г.) - на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител". Според легендата, написано на листче желание, пуснато в криптата на църквата, ще се сбъдне.

Ротонда "Свети Георги" - намира се в двора на Президентството, един от най-старите действащи храмове в града. 

Боянска църква. Намира се в квартал Бояна, филиал е на Националния исторически музей и е известна с отлично запазените си стенописи от различни периоди. 

Народен театър "Иван Вазов"

Построен е в периода 1906-1907 г. по проект на архитектите от Виена Хелмер и Фелнер. Театърът е в барокое стил. През 1926-1929 г. е значително променен и реставриран, тъй като е пострадал при пожар. Това става благодарение на проф. Дюлфер от Дрезден. След 1970 г. театърът е отново преустроен окончателно и първоначалният му вид се възвръща само с няколко добавени скулптури. Намира се на ул. Дякон Игнатий 5, а паркът пред него е известен с фонтана и добре поддържаните си зелени площи, които привличат млади хора, улични музиканти и аматьори-шахматисти. 

Централен военен клуб

Построен е в периода 1895-1907 г. Той е една от културните икони на столицата. След освобождението в ателиетата на Военния клуб са работели Ярослав Вешин и Владимир Димитров - Майстора. Намира се на ъгъла на ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Българска академия на науките

Първоначално академията е основана под името Българско книжовно дружество (БКД). Това е станало в град Браила (Румъния) през 1869 г. Девет години по-късно дружеството е преместено в София и през 1911 г. е преименувано на Българска академия на науките. Намира се на бул. "Цар Освободител" до Народното събрание.

Народно събрание на Република България

Това е една от първите обществени сгради в София, която е построена след Освобождението. Проектът за нея е създаден от архитект Константин Йованович. През 1884 г. е поставен основният камък на сградата. Народното събрание се намира на площад „Народно събрание“ 2.

Софийски университет „Св. Климент Охридски“

То е най-старото висше учебно заведение в България. Открито е през 1888 г. Обучават се над 25 000 студенти. В университета има 16 факултета и 3 департамента. Ректоратът на СУ се намира на бул. "Цар Освободител" 15. При входа откъм бул. Цар Освободител е разположен експериментален театър Алма Алтер към университета. 

Национална художествена академия

Основана е през 1896 г. Сградата се намира на ул. „Шипка” 1.

Военна академия „Георги Стойков Раковски“

Академията е най-старото висше военно училище в България. Създадена е през 1912 г. Намира се на бул. "Евлоги Георгиев" 82. Отворен за посещения е паркът към академията - спокойно и малко посещавано зелено кътче в София. Оградата му е направена от оригинални щикове, които са били част от въоръжението на Българската армия. Лятно време в парка се провеждат театрални и оперни фестивали, които позволяват на публиката да гледа представления под звездите. 

Национална опера и балет

Културна институция за оперни и балетни изяви. Сградата е завършена през 1953 г. Намира се на бул. "Дондуков" 30. По време на Нощ на музеите и Нощ на театрите Операта обявява дни на отворените врати и организира обиколки с екскурзовод на залите и гримьорните. 

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Тя е най-голямата библиотека в страната. Открита е на 16 декември 1953 г. Намира се точно до Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Централни софийски хали

Представляват търговски комплекс, в който можете да намерите пресни плодове и зеленчуци, печива, заведения за хранене, дрехи, сувенири, козметика, банки. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. и до днес функционира оригиналният й часовников механизъм (неговата история и самият механизъм можете да видите в дъното на Халите, на стълбите между първи и втори етаж). Намира се на бул. "Мария Луиза" до ул. "Екзарх Йосиф".

Съдебна палата

Най-големият граждански архитектурен паметник. Построен е в периода 1929-1940 г. Намира се в началото на булевард "Витоша".

Национален дворец на културата (НДК)

Сградата се използва главно за културни изяви - концерти, изложения, фестивали. Построена е е периода 1978-1981 г. Зала 1 е най-голямата в двореца и събира около 5000 души. НДК е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на пл. "България 1".

Къщи музеи в София 

Националният литературен музей обединява всички къщи музеи на знаменити български писатели и поети в София - къщата музей на Иван Вазов, къщата-музей на Пейо Яворов, къщата-музей на Пенчо и Петко Славейкови, къщата-музей на Никола Вапцаров, къщата-музей на Димитър Димов. Информация за билети и работно време на музеите, както и за дните им за безплатно посещение вижте на сайта на музея.

Национална художествена галерия (НХГ)

В нея се съхраняват творби от най-големите български художници. Сградата, в която се помещава галерията, е някогашният царски дворец, чиято представителна част е изградена през 1879 г. от виенския архитект Рупелмайер и сполучливо пристроена към западната стена на съществуващия конак от XVI век, възстановен през 1873 г. Там е бил съден от турските власти Васил Левски. Национална художествена галерия се намира на ул. "Ген Гурко" 1.

Квадрат 500 

Квадрат 500 е галерия, която представя българско и чуждестранно изкуство от последните повече от сто години. Адрес: ул. "19 февруари" 1 (до площад Александър Невски).

Музей на социалистическото изкуство

Намира се извън центъра, където са повечето забележителности, в близост до метростанция Г.М. Димитров. В музея са изложени на открито и закрито произведения на изкуството от епохата на комунизма, включително и червената звезда, която се е намирала на фасадата на Партийния дом. 

Националният етнографски музей при БАН

Експозицията в музея дава богата представа за бита, вкуса и отношението към етнокултурата на българите през годините. Намира се на ул. "Московска" 6А.

Национален музей "Земята и хората"

Минераложкия музей притежава над двайсет хиляди образци от цял свят, сред които любопитни колекции като Гигантски минерали от Бразилия, Минерали на земята, Минерали на България и Скъпоценни и декоративни камъни.

Националният археологически институт с музей при БАН

Националният археологически музей е най-старият в България. В него са изложени невероятни находки, които свидетелстват за материалната култура от праисторическото време, античността, Ранното и Късното средновековие и др. 

Музей за история на София

Музеят за история на София представя миналото на столицата по увлекателен и атрактивен начин - чрез възстановка на неолитни жилища (открити в Слатина), възстановка на трамвай от миналия век, в който посетителите могат да се качат и да седнат, експонати като оригиналната златна каляска на цар Фердинанд и оригинални мебели и корони на царското семейство. Няколко интерактивни станции позволяват на посетителите да си представят как са изглеждали в миналото облеклото, емблематични софийски сгради, обзавеждането и други. 

Национален политехнически музей

Това е единственият музей на науката, техниката и технологиите в България, който събира, съхранява, изучава и популяризира техническото културно наследство на българските земи. Вътре ще видите едни от първите колела в България, както и колело със соларен панел, изобретено от българин, стари уреди, които вече не са част от съвременните домакинства, космическа храна, произвеждана от българите, както и оригиналният телескоп на д-р Петър Берон, който е изобразен на банкнотата от 10 лева.

Национален исторически музей

Националният исторически музей е безспорно най-богатият и посещаван музей, представящ българската история. В залите му ще се запознаете с експонати от най-дълбока древност по българските земи до интересни съвременни теми като българските експедиции в Антарктида. Намира се в квартал Бояна. 

Национален военноисторически музей

Националният военноисторически музей представя бойна техника, древни оръжия, история на българската армия по време на войните през последните 150 години. Бойните машини в двора на музея са любими на малките посетители на музея, както и на тези, които се интересуват от военно дело.

Национален природонаучен музей при БАН

Националният природонаучен музей е разходка сред богатството на живата и неживата природа, както в България, така и по света. В залите му ще видите минерали, парче от Луната, препарирани животни и насекоми, уникални растения и много други.

TechnoMagicLand – територия за любопитковци

За разлика от традиционните музеи, на територията на TechnoMagicLand се залага на двата най-модерни подхода в съвременното образование - учене чрез правене и учене чрез забавление. На над 1300 кв.м. площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии - т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето. 

Орлов мост

Построен е през 1891 г. над Перловската река. Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. При този мост се пресичат бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Евлоги Георгиев“. Исторически Орлов мост се помни с факта, че тук са били посрещнати освободените български затворници от Диарбекир след Освобождението. 

Лъвов мост

Построен е през 1890 г. над Владайската река. Намира се на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница".

Площад "Славейков"

Писателите Пенчо и Петко Славейкови (баща и син) имат свои скулптури на пейка на площада, която е любимо място за снимки на туристите. Тук се намира и Столична библиотека.

Софийски зоопарк

Зоологическата градина разполага с над 1800 обитатели от повече от 280 животински вида. Любими на посетителите са зоните с приматите, терариумът и аквариумът. На територията на зоопарка е забранено карането на ролери и колела. Намира се на ул. „Сребърна“ 1.

Паркове и градини в София


- Южен Парк
- Западен Парк
- Борисова градина
- Градска градина
- Северен Парк
- Заимов

Природен Парк Витоша

София е благословена да има висока планина само на 30 минути от центъра на града. По-голямата част от планината е защитена в Природен парк Витоша, като от всичките й страни са изградени туристически пътеки, хижи и заслони. До някои от по-високите части на планината се стига с градски транспорт (хижа Алеко, Златните мостове, Драгалевци, Бистрица, Железница). З

Боянски водопад

Боянският водопад се намира във Витоша, близо до квартал Бояна в София. Той е най – високият в планината (около 15 м). Когато се топят снеговете напролет, е най-пълноводен. До него се стига след преход през планината от квартал Бояна. Има две маркирани пътеки, които започват малко над Боянската църква, като едната е по-кратка и по-стръмна, а другата - по-дълга и по-полегата.