Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O67
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KN6

Туризъм

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 18.04.2022

Град София е разположен на стратегически кръстопът, през който се осъществява връзката между Западна Европа (през Белград-Скопие-Пловдив-Истанбул) за страните от Близкия и Средния изток, между Дунавското крайбрежие и Беломорието, между Черноморието и Адриатика. София се намира сравнително близо до столиците на повечето балкански страни: Анкара – 1012 км, Атина – 837 км, Белград – 374 км, Букурещ – 395 км, Загреб – 762 км, Любляна – 897 км, Сараево – 549 км, Скопие – 239 км, Тирана – 553 км. От София водят началото си магистралите „Тракия”, „Люлин” и „Хемус”. Летище София осигурява удобен достъп до всички големи и европейски градове, а от централната железопътна гара и автогарата на града може да се достигне до всяка точка на страната.

София пази много ценни паметници от отминалите велики епохи. Многовековната история на София превръща града в интересна туристическа дестинация, с много културни забележителности - храм-паметник „Св. Александър Невски“, Ротонда „Свети Георги, църквите „Св. Неделя“, „Св. София“, „Св. Седмочисленици“, Руската църква „Св. Николай Чудотворец“.

Разхождайки се из столицата, туристите могат да видят експонираните останки от Източната порта на Сердика – Средец, датиращи от периода ІІ – ХІV в. Останките се намират в подлеза между Президентството и Министерския съвет, а около тях има множество магазинчета, откъдето могат да се купят традиционни български сувенири и розова вода. Античният културно-комуникационен комплекс Сердика (Ларгото) е най-големият музей на открито в сърцето на столицата. Той представлява архитектурен ансамбъл от три сгради в стил социалистически реализъм, изградени през 50-те години като нов представителен център на града. Днес това е един от най-известните архитектурни примери на епохата в Югоизточна Европа и един от символите на София. Включва бившия Партиен дом, сега използван от Народното събрание, и две симетрични сгради, в които се намират ЦУМ, Министерският съвет, Президентството и хотел "Балкан".

Една от най-старите църкви в столицата е базиликата „Св. София”, строена по времето на византийския император Юстиниан (527 – 565 г.). Тя е била главен храм на средновековния град, а през османското владичество е превърната в джамия.

В непосредствена близост до „Света София” се намира храм-паметникът „Св. Александър Невски” – един от символите на столицата. Храмът е построен през 1912 г. по проект на руския архитект Александър Померанцев. Камбанарията му се издига на височина от 53 метра, има 12 камбани, а най-тежката от тях е 10 тона. Това е едно от любимите места на туристите – поклонници в София, самата сграда на храма може да побере около 5000 души, като на големи християнски празници площадът около храма се изпълва с вярващи. В криптата на „Св. Ал. Невски” се намира експозицията с православно изкуство. Точно срещу храма е разположена Националната галерия за чуждестранно изкуство, която често е домакин на изложби на световноизвестни творци.

Най-старият храм в София е ротондата „Св. Георги”. Смята се, че е построена през ІV в., по времето на управлението на император Константин Велики. Съвсем близо до ротондата, в подлеза, водещ към метростанция „Сердика”, се намира храмът „Света Петка Самарджийска”, строен през ХІ в. 

В Софийската епархия действат към 200 православни храма и параклиса, над 40 манастира, съградени от IV в. до днес. Забележителна е Софийската синагога, една от най-големите и изящните в цяла Европа. Най-голям и значим храм в София и в цяла България е храм-паметникът "Свети Александър Невски". Значим паметник и действащ молитвен дом е и Софийската джамия „Баня баши", някога съчетавала и хамам (баня) от топлия минерален извор в центъра на града,. Построена е от видния османски архитект Синан в 1566 г. През 2006 г. се освещава новоизградена католическа катедрала „Свети Йосиф", действат протестанстки храмове, има неголяма и се изгражда внушителна армено-грегорианска черква. Едва ли има друг град в Европа, в който толкова близо едно до друго да са разположени религиозните средища на източноправославни, католици, евреи и мюсюлмани. Наблизо могат да бъдат видени още останки от древни времена, както и сградата на Централната баня, Халите, храмът „Света Неделя”. Срещу „Св. Неделя” се намира сградата на Богословския факултет, където се помещавава Националният църковен историко-археологически музей. 

Сред забележителностите на града са още Лъвов и Орлов мост, Руски паметник, паметникът на Васил Левски (борец за освобождението на България от османско владичество през XIX век). Двата най-стари и известни моста в София са Орлов мост и Лъвов мост. Лъвов мост се намира в близост до центъра на града, над Владайската река. Построен е между 1889 и 1891 г. от чешкия архитект Вацлав Прошек, неговия брат и негови братовчеди, като част от мемориал на избитите от турците българи (4-те лъва символизират обесените непосредствено преди освобождението 4-ма софийски книжари). Орлов мост също се намира в центъра на града, над Перловската река и на много натоварено кръстовище. Построен е през 1891 г., малко след строежа на Лъвов мост, в памет на завърналите се заточеници от Диарбекир, които са посрещнати тук, и на тези оставили костите си там и в турските зандани.

В района с религиозните забележителности и точно срещу Президентството се намира Националният археологически музей. В него се съхраняват едни от най-ценните съкровища, откривани в България. 

Шедьоврите на българското изобразително изкуство могат да бъдат разгледани в Националната художествена галерия, разположена в сградата на бившия царски дворец. Тук се помещава и Националният етнографски музей. Съвсем наблизо се намира и Националният природонаучен музей, в който се съхраняват препарирани изключително ценни и дори изчезнали вече растителни и животински видове. Точно до музея се намира Руската църква „Св. Николай”, която впечатлява с архитектурата си. Народното събрание, паметникът на цар Освободител и сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” също са определяни като едни от символите на София. Безспорно една от най-красивите сгради в София е тази на Народния театър „Иван Вазов”.

В полите на планината Витоша, в квартал Бояна, се намира Националният исторически музей, който съхранява исторически паметници от праисторията до наши дни. Това е музеят с един от най-големите фондове – над 700 000 паметници на културата. Близо до музея се намира и Боянската църква – един от българските паметници на културата, включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. В столицата има още много музеи – Политехническият музей, Антропологичният музей, Музеят на спорта и др.

Националният дворец на културата е емблематична за столицата сграда, построена през 1981 г. като част от инициативите за отбелязването на 1300 години от създаването на българската държава. Най-големият конгресен център в Югоизточна Европа разполага с 13 зали. През юли 2005 г. Международната организация на конгресните центрове присъжда на НДК годишното отличие „Най-добър конгресен център в света“.

Като столица на България, София непрестанно е домакин на множество културни, музикални, спортни и други събития. В Националния дворец на културата, на стадионите и в големите зали в града се провеждат много концерти на известни групи и изпълнители. Дворецът през май и юни се оживява от изпълненията на участниците в Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. 

Многобройните театри и галерии в София предлагат интересна и разнообразна програма. Народният театър „Иван Вазов“ е един от най-старите и известни театри в столицата. Сградата е завършена през 1906 г., а представленията започват през 1907 г. През 1923 г. пожар разрушава голяма част от него и той е реставриран постепенно в следващите 5 – 6 години. Бомбардировките от 1944 г. също му нанасят щети. Последната му реконструкция и модернизация датира от 70-те години на XX век. Театър „Сълза и смях“ е също един от най-старите театри, основан през 1892 г. Театралната група на този театър става инициатор за основаването на Народния театър. Други театри в столицата са Сатиричният „Алеко Константинов“, Театърът на Българската армия, Младежкият „Николай Бинев“, театър „199“, театър „София“, Националният музикален театър „Стефан Македонски“, Софийската опера и балет и няколко други. Националната опера и балет, известна и като Софийска опера и балет, става държавна през 1922 г. Основно място в оперния репертоар заемат класически произведения на руски, български и италиански композитори. 

Градът е сред предпочитаните дестинации за конгресен туризъм и изложения – множеството конгресни центрове предлагат разнообразни възможности. Националният дворец на културата, например, често е домакин на бизнес форуми и изложения.

В София са съсредоточени и едни от най-престижните и големи учебни заведения – университети, колежи, средни училища, които предлагат модерно и стабилно образование в области като архитектура, медицина, хуманитарни науки, инженерни науки, музика и хореография, приложни изкуства и много други.

В околностите на София – главно в близките планини Витоша, Лозенска и Стара планина, през вековете са издигнати много манастири, които формират така наречената Софийска света гора. Комплексът е обединявал много манастири, които са играели ролята на културни средища и са съхранявали българския дух в епохата на османското владичество. Днес достъпни са Драгалевският, Лозенският, Германският, Кремиковският, Черепишкият, Осеновлашкият и други манастири.

Столицата разполага и с разнообразни съоръжения за спорт – открити и закрити басейни, тенис кортове, модерни спортни зали, паркове, а стадионите в града посрещат многобройните фенове на големите български футболни отбори.

Парковете в София са любимо място за отмора и спортуване. В самия център на града се намира парк Борисовата градина, близо до Националния дворец на културата е Южният парк. 

Край София – в гр. Ихтиман и с. Равно поле, са изградени и две голф игрища, които предлагат добри условия за практикуване на този вече популярен в България спорт.
 

Места за култура

Открий София