Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Областната администрация на София окачи украинското знаме в знак на солидарност

Дата на публикуване: 24.02.2024
Последна актуализация: 24.02.2024

Областната администрация на София окачи украинското знаме днес, 24 февруари, в знак на солидарност, по повод 2 години от началото на войната на Русия срещу Украйна. Годишнина, която изпълва с горчивина, но напомня на целия демократичен свят да се противопоставя на агресията на авторитарния режим в името на свободата, мира, независимостта и териториалната цялост на всички държави.

„Две години сме свидетели на ужасите на войната. Война, която от самото начало излезе от граничните предели на Украйна. Война, която погазва демокрацията и човешките права, но и нанася трайни последствия върху икономиката на целия свят. България е сред първите държави, които помагат на Украйна от самото начало. Нека останем солидарни и се борим за един по-добър и мирен свят“, каза Вяра Тодева, областен управител на София.  

Цветовете на украинския флаг застават редом до българското знаме и флага на европейския съюз на фасадата на областната управа като символ за единство с партньорите на Република България в Европейския съюз и съюзниците на страната в НАТО.

Областна администрация на София продължава да изпълнява своите ангажименти по отношение интеграцията на украинските граждани в контекста на Актуализирания план за действие при временна закрила в Република България. Вече близо 2 години под управлението на областния управител функционира Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от военните действия в Украйна на територията на РБ.